Acord în coaliţie: o singură zi de alegeri, mai puţini parlamentari şi vot uninominal pur la Senat, mixt la Camera Deputaţilor. Sursa: CODRIN PRISECARU
Alegeri locale odată cu cele generale, reducerea numărului de parlamentari şi un sistem de vot în care se consideră ales candidatul cu cele mai multe voturi în colegiu. Aşa va arăta anul electoral 2012, conform înţelegerii la care au ajuns ieri membrii coaliţiei de guvernământ.
300 de deputaţi şi 89 de senatori
De anul viitor, România va avea mai puţini parlamentari. Mai precis, în jur de 300 de deputaţi - inclusiv cei ai minorităţilor naţionale - şi 89 de senatori: câte doi de fiecare judeţ, câte unul pentru fiecare sector al Capitalei plus unul pentru Diaspora. În momentul de faţă, sunt 334 de deputaţi şi 137 de senatori, aşa că reducerea este de doar 70-80 de parlamentari.Oricum, la stabilirea numărului final de parlamentari se va ţine cont şi de rezultatele referendumului, după cum a anunţat ieri purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu.
Primul votat, primul ales
După câteva luni de negocieri, PDL şi UDMR au ajuns la o variantă de sistem electoral agreată de ambele părţi. Astfel, senatorii vor fi aleşi prin vot uninominal pur, în sensul că va fi declarat ales candidatul care va întruni cele mai multe voturi în colegiul său.
La Camera Deputaţilor a fost introdus un sistem de compensare, la solicitarea UDMR, astfel că două treimi din deputaţi vor fi aleşi prin vot uninominal, iar o treime pe o listă naţională. Nu s-a stabilit însă dacă pe această listă vor intra cei clasaţi pe locul doi în colegii sau dacă fiecare partid va veni cu o listă separată.
O zi de vot, şase ştampile
Comasarea alegerilor este, de asemenea, un lucru bătut în cuie la nivelul coaliţiei. Astfel, într-o singură duminică electorală, un cetăţean ar urma s