Cursul de schimb al monedei maghiare faţă de euro a scăzut la un nivel record, luni, pe fondul temerilor că datoria suverană a Ungariei ar putea fi retrogradată la nivelul de junk din cauza creşterii economice slabe şi a politicilor economice neortodoxe ale guvernului maghiar.
Neliniştea investitorilor a fost foaret evidentă luni dimineaţa la Budapesta după ce agenţia de gestionare a datoriei publice a renunţat la vânzarea de obligaţiuni pe termen scurt din cauza cererii slabe, după ce, recent, aceeaşi agenţie a amânat de două ori vânzările de obligaţiuni pe termen mai îndelungat, notează publicaţia de business „The Wall Street Journal“.
Ungaria, ţară care a fost nevoită să apeleze la asistenţa Fondului Monetar Internaţional şi a Uniunii Europene pentru a gestiona efectele crizei financiare globale din 2008, se confruntă din nou cu dificultăţi în a asigura stabilitatea economiei. Forintul a scăzut la un nivel record faţă de euro, cursul de schimb fiind de 317 forinţi pentru un euro. Totodată, moneda a pierdut mai mult de 2% din valoare faţă de dolar.
Guvernul condus de către Viktor Orban nu se confruntă, deocamdată, cu o criză acută. Ţara dispune de rezerve valutare solide iar guvernul nu trebuie să facă rambursări majore la împrumuturile luate până anul viitor.
Cu toate acestea, presiunea financiară este în creştere, aceasta fiind exacerbată de problemele cu care se confruntă zona euro, o regiune extrem de importantă pentru o economie dependentă de exporturi, cum este cea a Ungariei, şi care va cunoaşte o creştere economică extrem de slabă anul viitor.
Analiştii agenţiei de evaluare financiară Standard & Poors au declarat vineri că ia în considerare reducerea ratingului asupra deficitului Ungariei, bazându-şi decizia pe politicile guvernului care, în opinia agenţiei, ar afecta negativ creşterea economică şi ar pune