Berlusconi şi Papandreou au demisionat. Cine le-a luat locul?
Silvio Berlusconi şi-a ţinut promisiunea: după adoptarea de către parlament a măsurilor de austeritate, premierul şi-a dat demisia. Dar oare putem spune că o pagină a fost întoarsă cu adevărat în istoria italiană?
„Sunt Iisus Hristosul politicii!“ În momentul în care a pronunţat aceste cuvinte, Silvio Berlusconi era cât se poate de sigur de el. Silvio Berlusconi, şef al guvernului, se vedea ca un patriarh, şef absolut al Italiei pe care nimeni nu îl putea detrona.
Criza economică l-a învins pe Il Cavaliere
Cei 10 ani de guvern din cei 17, de când a intrat în politică, au fost însă marcaţi de numeroase scandaluri. Afacerile sale pline de zone de umbră au fost foarte mediatizate şi au sfârşit, de cele mai multe ori, în mâinile justiţiei. În cele aproape 20 de dosare, Silvio Berlusconi a fost acuzat de corupere de martori, fraudă fiscală şi prostituţie cu minore în timpul petrecerilor organizate în reşedinţele sale luxoase.
În ciuda acestor scandaluri, Silvio Berlusconi a putut să se menţină la cârma Executivului. Dar criza economică l-a învins.
Începutul sfârşitului a sunat pentru premierul demisionar al Italiei pe 20 septembrie, când cele trei principale agenţii de rating au scăzut scorul Italiei. La reuniunea la nivel înalt a G20, de la Cannes, la începutul lunii curente, şeful guvernului de la Roma este bronzat, ca de obicei, afişează un aer liniştit, dar nu face nicio propunere concretă pentru a îmbunătăţi situaţia ţării sale. Italia, a treia mare economie a zonei euro, ajunge să fie pusă sub „tutelă economică“ din cauza datoriei sale foarte mari, care ameninţă zona euro. Câteva zile mai târziu, Il Cavaliere pierde majoritatea absolută în parlamentul italian. Nu de mult, Berlusconi afirma sus şi tare că îşi va duce mandatul la sfârşit, până în 2013.
Ş