Oficialii de la Chişinău se confruntă cu o situaţie delicată din cauza imposibilităţii alegerii preşedintelui Republicii, stabilită pentru data de 18 noiembrie. Deşi Parlamentul moldovean ar fi trebuit să aleagă liderul ţării vineri şi să pună capăt crizei politice cu care se confruntă ţara de mai bine de doi ani, nimeni nu şi-a depus candidatura, deşi luni, 14 noiembrie, a fost ultima zi în care reprezentanţii partidelor se puteau înscrie în cursa pentru preşedinţie, informează Unimedia.
Cele două formaţiuni politice opozante din parlamentul moldovean, Alianţa pentru Integrare Europeană şi Partidul Comunist, nu au înaintat nicio candidatură Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău în vederea alegerilor de pe 18 noiembrie.
Reprogramarea alegerilor preşedintelui, situaţie neprevăzută de legislaţia Moldovei
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat că lipsa candidaţilor pentru funcţia de preşedinte duce la anularea alegerilor şi reprogramarea acestora. "Legislaţia permite, chiar dacă nu este prevăzut. Există analogia dreptului şi aşa şi va fi", a spus el într-un interviu acordat Europa Liberă.
Informaţia privind reprogramarea alegerilor este confirmată şi de liderul Comisiei parlamentare pentru desfăşurarea alegerilor preşedintelui, Tudor Deliu, citat de agenţia de ştiri News Moldova. El a declarat că, în lipsa candidaţilor, actuala comisie va fi dizolvată, se va forma o nouă comisie parlamentară şi se va relua procesul de înregistrare a candidaţilor pentru funcţia de preşedinte.
În cazul în care alegerea preşedintelui Republicii eşuează, Parlamentul de la Chişinău trebuie dizolvat de preşedintele interimar şi trebuie să se organizeze alegeri anticipate. Din 2009 până în prezent au avut loc trei tururi de alegeri parlamentare din cauza blocajului instituţional provocat de criza politică declanşată la Chişină