Franţa şi Germania au fost ţările care au contribuit la bugetul Uniunii Europene, însă minusurile au venit de la Italia, Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania. Faţă de trimestrul al doilea, economia zonei euro şi cea a Uniunii Europene au crescut cu 0,2%.
Creşterea din intervalul iulie-septembrie a fost egală cu cea din trimestrul al doilea, dar perspectivele pentru ultimele luni ale acestui an sunt nefavorabile, criza datoriilor având un efect negativ asupra încrederii consumatorilor, potrivit Reuters.
Perspective sumbre
Economist şef la Capital Economics, Jonathan Loynes, susţine că semnalele sugerează că urmează un nou val al crizei.
"Indicatorii sugerează că economia zonei euro va reveni în recesiune în trimestrul al patrulea şi dincolo de acesta", a declarat Loynes.
Încredere în economie foarte scăzută
Comparativ cu intervalul similar din 2010, PIB-ul ajustat la factorii sezonieri a urcat cu 1,4% atât în zona euro cât şi la nivelul UE, după o creştere de 1,6%, respectiv 1,7% în trimestrul al doilea.
Institutul german ZEW a anunţat scăderea indicelui privind încrederea în economie la -55,2 puncte, inferior nivelului anticipat de analişti şi cu mult sub cel din octombrie.
Potrivit ZEW, problemele politice şi economice din Grecia şi Italia au mărit incertitudinile.
Criza datoriilor va înrăutăţi situaţia în lunile următoare, ţări ca Italia, Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania fiind obligate să adopte măsuri dure de austeritate pentru a opri declinul pieţei obligaţiunilor care riscă să le tragă în default (încetare de plăţi).
Este posibil ca şi economia Germaniei să se contracte
Nu există strategii de creştere care să compenseze măsurile de austeritate, susţin analiştii.
"Economia Germaniei a avut o creştere de 0,5% în iulie-septembrie, în conformitate cu aşteptările pieţei, iar avans