Consumul de droguri in Romania a crescut in 2010, cel mai consumat drog fiind canabisul. Concluzia apartine Raportului National privind Situatia Drogurilor 2011, prezentat marti, 15 noiembrie, de Agentia Nationala Antidrog (ANA). Potrivit raportului, care prezinta date din 2010, Romania nu este o tara sursa pentru traficul de droguri, dar ramane un stat de tranzit. Vezi in articol ratele de transmitere a bolilor infectioase asociate consumului de droguri (hepatita B si C, HIV), cate persoane au murit anul trecut din cauza drogurilor, urmareste rutele de trafic a drogurilor, precum si pretul drogurilor la nivelul strazii.
Dintre drogurile ilegale, cel mai consumat este canabisul (1,6%), urmat de ecstasy (0,7%), heroina (0,3%) si cocaina (0,3%). Canabisul si ecstasy sunt consumate cu predilectie de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 34 de ani, majoritatea de sex masculin, cu precadere din regiunea Bucuresti/Ilfov si Vestul tarii. Cea mai mica varsta declarata de un respondent pentru debutul in consumul de canabis a fost de 14 ani, iar media varstei de debut a fost 22 de ani, se arata in raport.
Se estimeaza ca in Bucuresti sunt 18.297 de consumatori problematici de droguri, adica persoane care consuma droguri timp indelungat/in mod regulat. Pentru aceasta estimare au fost folosite rezultatele programelor de schimb de seringi. Comparativ cu anii anteriori, se observa o usoara crestere, noteaza raportul, care precizeaza ca principala limita in realizarea unei estimari la nivel national este reprezentata de disponibilitatea serviciilor/ programelor din restul tarii.
Bolile infectioase asociate consumului de droguri
crestere usoara pentru Hepatita Virala de tip B: 13,1% dintre consumatorii de droguri injectabile testati - cei mai multi sunt de sex masculin, cu varsta mai mare de 35 de ani; s-a inregistrat totodata o dublare a prev