Fostul ministru al IMM-urilor, vicepreşedintele PSD Constantin Niţă, a făcut o analiză a bugetului pe 2012, propus de Guvernul Boc.
Un buget prost construit. Bugetul pe 2012 nu a fost un buget pe politici publice, ci pe ministere, continuându-se ineficiența în cheltuirea banului public.
Un buget făcut după ureche, nerealist și supraestimat. România are un buget cu venituri și cheltuieli nerealiste, fără credibilitate. Guvernul prognozează deficit bugetar de 1,9% din PIB pe cash şi până în 3% din PIB pe ESA. Atât FMI cât şi Consiliul Fiscal consideră că România va atinge 3% pe ESA doar dacă mai adoptă măsuri de austeritate de 0,5-0,6% din PIB
Un buget lipsit de transparență şi credibilitate. Nu există transparență și predictibilitate, iar dezechilibrele fiscale și bugetare vor crește în viitor. Măsurile de austeritate nu conduc decât la un deficit bugetar temporar mai mic, fiind stabilite nenumărate amânări de plăţi pentru perioada 2013-2016. De exemplu, reducerea cheltuielilor de personal din 2010 și 2011 nu reprezintă de fapt decât o amânare la plată a acestora. Execuția bugetară arată că economiile totale făcute la cheltuielile de personal prin toate tăierile propuse în perioada iunie 2010 – iunie 2011 sunt de aprox. 2% din PIB, circa 8 miliarde ron iar despăgubirile câștigate în instanță de către bugetari în ultimul an sunt de circa 9 miliarde ron. Deci, de fapt măsurile de austeritate în domeniu reprezintă doar un deficit amânat pentru 2013- 2014 când vor fi plătite aceste despăgubiri, indexate la inflație.
Fără educație, sănătate și agricultură, viitorul economic este incert. Cum schimbăm modelul de creștere economică cu 1,5% din PIB alocat pentru educație în 2012? Dar cu 0,9% din PIB alocat pentru sănătate?
Dar cu un buget pentru agricultură de 2,5% din PIB, cu 1 miliard ron mai puțin decât în 2011?
Mai multe AICI
Fostul