Noii şefi de guverne din Grecia şi Italia, Lucas Papademos şi Mario Monti, au trecut ieri testul critic de încredere al pieţelor, bursele asiatice înregistrând creşteri, iar cele europene debutând în urcare. De asemenea, Italia s-a finanţat fără probleme de pe pieţe cu trei miliarde de euro, însă la cea mai ridicată dobândă din istoria zonei euro, scrie presa internaţională.
Guvernul italian a vândut obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani, reuşind să atragă din piaţă suma vizată, de 3 mld. euro, dar la o dobândă de 6,29%, nivel, considerat nesustenabil, mult mai ridicat decât cel de 5,32% plătită la licitaţia similară de luna trecută. Cu toate acestea, randamentul este mai redus decât cel anticipat de analişti şi decât cel cerut pe pieţele secundare, scrie Reuters. Totodată, câştigurile înregistrate de burse în deschiderea de luni n-au rezistat, la ora 16:00 ora României principalele pieţe fiind în scădere cu până la 1,1%.
Mario Monti are în faţă o sarcină mai dificilă decât orice a avut de înfruntat Italia după colapsul fascismului, în 1945, aceea de a forma un guvern care să recâştige încrederea pieţelor într-o economie prea mare pentru a putea fi salvată prin mijloacele pe care zona euro le are în prezent la dipoziţie, scrie publicaţia britanică Financial Times. "Avem nevoie de un guvern naţional puternic şi unit şi ceva ani pentru a face ceea ce politicienii nu au avut curajul să facă", spune un bancher italian.
În Grecia, Papademos are sarcina de a conduce guvernul până la alegerile naţionale de pe 19 februarie. Unii bancheri eleni se tem însă că noul premier nu are puterea de a-şi impune voinţa asupra politicienilor greci şi nici influenţa publică necesară pentru a cere mai multe sacrificii populaţiei revoltate din cauza austerităţii cerute de creditorii internaţionali ai Greciei. Cu toate acestea, cele mai recente sondaje de opinie