„Adevărul“ a calculat valoarea de piaţă, din punct de vedere fotbalistic, a capitalelor de pe continent şi a descoperit că Bucureştiul se clasează pe un loc onorabil.
Echipa naţională a României n-a reuşit să intre în primele 16 ale Europei, iar ierarhia coeficienţilor UEFA pentru echipele de club ne plasează undeva mai jos de locul 20. Mult mai bine stăm însă în ceea ce priveşte valoarea financiară a echipelor din Bucureşti, comparativ cu capitalele celorlalte 51 de naţiuni afiliate la forul continental. Au fost luate în considerare doar echipele aflate în primele divizii ale ţărilor respective, iar unitatea de măsură e reprezentată de valorile de piaţă ale cluburilor date de site-ul specializat german transfermarkt.de.
La noi, Steaua, Rapid, Dinamo şi Sportul au împreună jucători de 79,4 milioane de euro, sumă care trimite Bucureştiul în Top 11. Compania este una selectă, de la potentele Londra şi Madrid, singurele capitale care se învârtesc în jurul miliardului de euro, până la Paris şi Amsterdam, reprezentate de câte o singură formaţie, PSG, respectiv Ajax.
Mai mult, lăsând la o parte
banii din Occident, capitala României e a treia din Est la acest capitol, după Moscova şi Kiev, unde se pompează sume astronomice. În schimb, în spatele nostru stau la rând Belgrad, Zagreb, Sofia sau Varşovia, semn că în Liga I, în general, şi în Bucureşti, în special, există potenţial pentru ca fotbalul nostru să emită pretenţii.
Steliştii, scumpi şi slabi
De obicei, diferenţele dintre echipele din acelaşi oraş sunt reflectate perfect şi în clasamentele din campionatele interne. Bucureştiul face parte însă din excepţiile care întăresc regula. Astfel, deşi Steaua are o valoare a lotului estimată la peste 29 de milioane de euro, cea mai mare din Liga I, roş-albaştrii nu se află deocamdată nici măcar pe podiumul clasamentul