Institutiile europene, guvernele din Berlin si Paris, presa occidentala si majoritatea italienilor au exultat la vestea numirii "tehnocratului" Mario Monti in functia de Prim Ministru al Italiei.
Presa a raspandit cu viteza fulgerului o porecla simpatica a domnului Monti - "Super Mario" - acordandu-i un "triumf", precum cele de care numai consulii si imparatii Romei aveau parte la revenirea dintr-o campanie victorioasa.
Domnul Monti nu a obtinut vreun succes memorabil, militar sau civil, pentru Republica Italiana, dar merita un triumf. Pe durata unui weekend, a abolit de fapt functia de Prim Ministru al Italiei, inlocuind-o cu cea de "Prim Perceptor".
Transformarea Republicii Romane in Imperiu a durat, in antichitate, 150 de ani, si a presupus cateva razboaie civile si cateva sute de mii de morti. Prin comparatie, "Super Mario" a scos un "super timp" (2 zile), e drept cu ajutorul unor prieteni foarte influenti de la Bruxelles, Berlin si Frankfurt. Si nici nu s-au inregistrat victime, cel putin deocamdata.
Italienii au iesit pe strazi, au cantat, au dansat si au baut sampanie. Ii putem oarecum intelege: dupa interminabilele scandaluri de coruptie si orgiile imunde in care a terfelit cea mai inalta functie de autoritate din Stat, Silvio Berlusconi nu mai putea, in mod realist, spera la sustinere populara. Oricum, bucuria italienilor va dura foarte putin.
Mario Monti a devenit "super" nu in Italia, ci la Bruxelles, unde a fost, intre 1995-2004, de doua ori, Comisar European, pentru Piata Interna, apoi pentru Competitie. Simpatizantii sai il alintau pe atunci cu o alta porecla - "tarul anti-trust" - datorita deciziilor adoptate impotriva unor corporatii americane precum General Electric si Microsoft, prezente pe piata UE.
Intransigenta "tehnocrata" a domnul Monti fata de "producatorii monopolisti ame