În seara zilei de 13 noiembrie, la Ateneul Român a avut loc un concert extraordinar, cu prilejul împlinirii unui secol de la inaugurarea sediului istoric al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).
Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, a interpretat Rapsodia a II-a, de George Enescu, Uvertura la opera „Forţa destinului”, de G. Verdi, dansuri româneşti, de B. Bartok, suita din opera „Carmen”, de G. Bizet, vals din suita „Lacul Lebedelor”, de P.I. Ceaikovski, La boutique Fantasque, de G. Rossini şi O. Respighi, uvertura la opera „Candide” de L. Bernstein.
După ce a mulţumit personalităţilor prezente la concert, prof. dr. ing Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB a explicat că prin această manifestare Camera Capitalei doreşte să omagieze „un moment istoric esenţial în zidirea României moderne: inaugurarea, în urmă cu un veac – la 23 mai 1911 – a clădirii monumentale, a sediului Camerei Bucureşti”, instituţie de prim rang in viaţa economică românească.
Ca majoritatea instituţiilor fundamentale ale României moderne, şi CCIB are drept ctitor pe Regele Carol I. Suveranul a decis in 1904 să acorde Camerei bucureştene “un teren al statului cu o suprafaţă de 2.215 mp, aflaţi la colţul ce face strada Doamnei cu strada Vestei (actuala strada Ion Ghica) unde odinioară fusese aşezat Senatul ţării”, a amintit preşedintele Camerei.
Imobilul, proiectat de arhitectul Ştefan Burcuş, construit pe o structură de rezistenţă realizată de Gogu Constantinescu (inventatorul sonicităţii) şi beneficiind de o bogată ornamentaţie, datorată lui Emil Becker, a fost inaugurat în prezenţa regelui Carol I, a guvernului şi a membrilor Camerei de Comerţ.
Cu acest prilej, Carol I a subliniat: „Camerele de comerţ şi de industrie au dat guvernului un preţuit sprijin, prin sfaturi lumin