Ieşirea la rampă a lui Traian Băsescu în privinţa reducerii numărului de parlamentari schimbă brusc şi tactica PDL-ului. La 24 de ore după ce anunţau că au ajuns la un compromis cu UDMR-ul în privinţa modificării legilor electorale, astfel încât noul legislativ să fie compus din 300 de deputaţi şi 88 de senatori, democrat-liberalii se dezic de formula catalogată de şeful statului drept necinstită.
"Obiectivul nostru este să fie 300 de parlamentari. 388 este rezultatul din urma negocierilor cu UDMR. Aşa a fost negocierea, dar acesta este de fapt proiectul nostru: 300 de parlamentari", a precizat, pentru gândul, secretarul general al PDL, Ioan Oltean.
Preşedintele PDL Buzău, Cezar Preda, spune la rându-i că partidul nu trebuie să renunţe la planul iniţial: "Vrem un parlament unicameral cu 300 de membri. Am propus în Coaliţie acest lucru, dar acesta e consensul la care s-a ajuns. Ceea ce a ieşit în urma negocierilor cu UDMR este o struţo-cămilă".
"Formula de compromis" este criticată şi de către deputatul Raluca Turcan.
"Reducerea numărului de parlamentari este un pas înainte. Noi ne-am fi dorit ca această reducere să fie în concordanţă cu rezultatul referendumului. Am înţeles că formula cu 388 de parlamentari a venit în urma negocierilor cu UDMR", a declarat Turcan, pentru gândul, respingând şi ideea introducerii sistemului compensat în privinţa alegerilor pentru Camera Deputaţilor: "Nu sunt de acord cu această compensare la sistemul de vot. Cred că formula aleasă ar trebui să fie cea a votului uninominal pur. Din acest punct de vedere este un regres".
În corul susţinătorilor ideii prezidenţiale intră şi secretarul executiv al PDL, Alin Popoviciu, care spune că formula parlamentului cu 300 de membri este cea corectă.
"Total de acord cu ea. Problema e că atunci când eşti într-o coaliţie nu poţi obţine întotdeuna ceea ce vrei. Nu vrem