Moisă Altăr este unul dintre cei mai reputaţi economişti români din prezent. A fost zeci de ani profesor la Academia de Studii Economice, dar înainte de a începe cariera de economist a absolvit Facultatea de Matematică, unde l-a avut profesor pe Grigore Moisil.
Îi ştie pe Mugur Isărescu, Florin Georgescu şi mulţi dintre tinerii economişti încă de pe banca facultăţii. Despre actuala criză crede că va dura cel puţin zece ani, iar după ce problemele vor lua sfârşit lumea va fi suferit o trasformare radicală.
"E clar că va fi o schimbare de comportament în favoarea economisirii", spune economistul. În special cei de peste 40 de ani, care nu ştiu când vor fi daţi afară, "preferă să aibă lichidităţi decât să îşi schimbe plasma sau maşina. Nu mă refer la cei afectaţi deja, cei care au fost daţi afară şi nici doar la cei de la stat ci şi la cei de la privat, care nu ştiu cât va rezista firma şi când vor fi daţi afară", a spus economistul într-o conferință organizată de Asociația pentru Protecția Cosumatorilor.
Cum vede soluţiile de austeritate adoptate de guvern? "Multe guverne, inclusiv la noi, merg pe tăieri. Tăierea până la urmă face să devii din ce în ce mai sărac. Se aplică un principiu nu tocmai academic, dar care circula şi când eram student: ban la ban şi păduche la golan. Cei bogaţi devin şi mai bogaţi, cei săraci mai săraci", spune Moisă Altăr.
"Dacă i-ai dat afară trebuie să îi plăteşti şomaj. Dacă nu se mai consumă nu se mai produce. Dacă nu se mai produce, firmele încep să îşi reducă activitatea, ceea ce creează alte probleme", spune acesta.
Nu e sigur care ar fi fost alternativa şi spune că ar fi nevoie de multe calcule pentru a găsi o soluţie bună. O parte din greşeli vin şi din trecut, în condiţiile în care guvernanţii nu au luat măsuri pentru a întâmpina criza. "Măcar în 2007 se ştia că vine criza. N