Servicii gratuite de evaluare a competenţelor dobândite informal, primă de mobilitate pentru şomerii de lungă durată, o alocaţie plătită pe intervalul participării la cursuri de formare profesională, sunt doar câteva dintre noutăţile pe care Ministerul vrea să le introducă printr-un proiect de modificare a legii şomajului.
Ministerul a elaborat un proiect de modificare a Legii privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, astfel încât să crească ocuparea.
Potrivit Strategiei Europa 2020, Uniunea ar trebui să ajungă în 2020 la o rată de ocupare de 75% în rândul persoanelor cu vârste între 20 şi 64 de ani, iar România, la nivelul de 70% ocuparea forţei active.
Modificările propuse acum de Ministerul Muncii sunt destinate exact stimulării angajării, dar şi persoanelor care nu au un job.
Astfel, firmele care angajează persoane cu Venit Minim Garantat (VMG) vor fi subvenţionate cu cu o sumă reprezentnd 40% din valoarea Indicatorului Social de Referinţă (ISR), cu obligaţia ca acele persoane să rămână angajate pe cel puţin 12 luni.
Alocaţii pentru participare la cursuri
Pentru a-i face pe cei din categoriile vulnerabile social să participe la cursuri şi să-şi crească astfel şansele de angajare, vor fi acordate alocaţii profesionale pe perioada participării la programe de calificare. Valorea acestor alocaţii va fi de 50% din Indicatorul Social de Referinţă (ISR).
Servicii gratuite de evaluare a competenţelor
Dacă aveţi competenţe ce nu pot fi atestate în niciun fel, statul va plăti evaluarea acestora. De exemplu, dacă ştiţi să folosiţi computerul, puteţi fi evaluat gartuit, după care aţi putea candida pentru un job de operator introducere şi validare date, de exemplu. La fel în cazul unor limbi străine pe care le cunoaşteţi.
Condiţii speciale pentru şomajul angajaţilor temporar @