Economia zonei euro şi a Uniunii Europene a înregistrat o uşoară creştere în cel de-al treilea trimestru al anului comparativ cu trimestrul anterior.
Creşterea e de 0, 2 procente, potrivit primelor estimări publicate de Eurostat- Oficiul de Statistică al Uniunii Europene. Creşterea din intervalul iulie-septembrie a fost egală cu cea din trimestrul al doilea, dar perspectivele pentru ultimele luni ale acestui an sunt nefavorabile apreciază analiştii.
Principalul motiv: criza datoriilor a avut un efect negativ asupra încrederii consumatorilor, relatează Reuters. În aceste condiţii, un economist de la Capital Economics consideră că "indicatorii arată că economia zonei euro va reveni în recesiune în trimestrul al patrulea şi dincolo de acesta".
Comparativ cu intervalul similar din 2010, PIB-ul ajustat la factorii sezonieri a urcat cu 1,4% atât în zona euro cât şi la nivelul UE.
Criza datoriilor va înrăutăţi situaţia în lunile următoare, ţări ca Italia, Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania fiind obligate să adopte măsuri dure de austeritate pentru a opri declinul pieţei obligaţiunilor care riscă să le ducă în situaţia de a nu mai putea face plăţi.Potrivit analiştilor, nu există strategii de creştere care să compenseze măsurile de austeritate.
"Economia Germaniei a avut o creştere de 0,5% în iulie-septembrie, în conformitate cu aşteptările pieţei, iar avansul din trimestrul al doilea a fost îmbunătăţit de la 0,1% la 0,3%."
Un economist de la ING, citat de Reuters atrage atenţia că este posibil ca economia Germaniei să se contracte spre sfârşitul anului.
Creşterea economică a Berlinului a fost susţinută de cotaţia redusă a euro, politica monetară permisivă şi costul foarte scăzut de finanţare, având în vedere cererea pentru obligaţiunile suverane germane, considerate plasamente sigure.
"Cu Franţa şi Italia ca