Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, calendarul alegerilor academice, dat fiind că anul viitor expiră mandatele rectorului, prorectorului, decanilor, prodecanilor şi membrilor Senatului universitar.
Alegerile se vor desfăşura pe trei nivele: consiliul facultăţilor, Senat şi rectorat. Astfel, la alegerile pentru membrii în consiliile facultăţilor, care vor avea loc în perioada 7- 16 decembrie, doritorii, atât cadrele didactice, cât şi studenţii, trebuie să-şi depună candidatura până cel târziu pe 23 noiembrie. "La aceste alegeri votează toate cadrele didactice titulare şi toţi studenţii facultăţii", a precizat Antal.
Pentru un loc în Senatul Universităţii, alegerile se vor ţine separat pentru studenţi şi pentru cadrele didactice. Studenţii care râvnesc la o astfel de poziţie trebuie să-şi depună candidaturile în perioada 19-23 decembrie, ei urmând să fie aleşi de toţi colegii lor, adică cei circa 20.000 de studenţi ai Universităţii din Oradea, pe 16 ianuarie. Cadrele didactice care vor să facă parte din Senat trebuie să-şi depună candidatura până cel târziu pe 20 ianuarie, alegerile urmând să aibă loc în 8 februarie.
"Conform noii legi a educaţiei, în Senat nu este permis să fie membru nicio persoană cu funcţii de conducere, precum directorii de departamente, rectorul, prorectorul, decanii. Dacă vor fi alese în Senat astfel de persoane, vor intra în incompatibilitate şi vor avea la dispoziţie 15 zile pentru a alege una din funcţii", a declarat rectorul orădean, explicând astfel că puterea legislativă a unei Universităţi va fi de acum despărţită de cea executivă.
Cele mai importante alegeri la nivel de Univeristate, cele pentru funcţia de rector, vor avea loc tot pe 8 februarie, candidaturile putând fi depuse în intervalul 9-20 ianuarie. Dacă va fi cazul, al doilea tur de scrutin se