Presiunile de a respecta cerintele de capital cerute atat prin acordul Basel III, cat si de Autoritatea Bancara Europeana, ar putea conduce la restrangerea operatiunilor bancilor pe pietele din Europa de Est, potrivit analistilor.
Pana in 2012, bancile din zona euro trebuie sa-si majoreze capitalul, astfel incat sa poata face fata pierderilor cauzate de criza datoriilor. Iar acest lucru inseamna ca vor fi afectate operatiunile de pe pietele secundare.
UniCredit a anuntat deja ca intentioneaza sa-si restranga operatiunile din estul Europei, unde ocupa, in prezent, prima pozitie in randul creditorilor. Cu cateva zile inainte, Commerzbank a promis sa restrictioneze acordarea de noi credite doar la Germania si Polonia, renuntand la operatiuni similare pe celelalte piete est-europene.
Pietele emergente BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) au suscitat mai mult interes, datorita cresterii economice impresionante, tarile din estul Europei fiind mai putin atragatoare. Dar, avand in vedere ca bancile vestice controleaza aproximativ trei sferturi din sistemul bancar est-european, aceasta regiune va avea cel mai mult de suferit de retragerea bancilor din pietele dezvoltate de pe pietele emergente.
In timp ce Polonia si Republica Ceha raman relativ atractive, practic toate celelalte piete sunt vulnerabile in fata unei crize a creditelor, pe masura ce bancile occidentale ingheata imprumuturile, potrivit analistilor de la Financial Times. In plus, acestea incearca sa isi vanda o parte din active sau chiar divizii intregi.
Tendinta este cu atat mai periculoasa cu cat bancile care au nevoie de cele mai mari majorari de capital sunt si cele cu prezenta puternica in regiune. In afara de UniCredit si Commerzbank, lista include Erste si Raiffeisen, ambele considerate subcapitalizate, dar si Societe Generale, care a inceput o r