Valoarea activelor nete ale celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) a scăzut în primele zece luni ale anului cu 11,6%, la 1,43 mld. euro, din cauza scăderii acţiunilor listate pe care SIF-urile le au în portofolii.
Indicele BET a pierdut circa 14% de la începutul anului. Cu toate astea, SIF-urile rămân una dintre principalele ţinte de achiziţii pentru investitorii de pe bursă, fiind evaluate în acest moment pe piaţă la 650 mil. lei, adică la 45% din valoarea activului net.
Dacă deputaţii vor da undă verde pentru ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5%, până la sfârşitul anului am putea asista la un raliu puternic pe acţiunile SIF, având în vedere tocmai diferenţa dintre preţul de piaţă şi valoarea reală a activelor. Un alt factor care ar putea susţine creşterea acţiunilor SIF este finalizarea tranzacţiei cu Erste privind vânzarea pachetelor de 6% din acţiunile BCR deţinute de SIF-uri. Astfel, după ani de speculaţii, investitorii ştiu acum exact cât valorează aceste pachete şi implicit cât valorează fiecare SIF. Până acum, toate evaluările realizate pe SIF-uri se loveau de evaluarea BCR, principalul activ din portofoliile acestora. Acum, se ştie clar că 6% din BCR valorează circa 28 mil. euro plus 1% din Erste, o bancă mult mai uşor de evaluat, deoarece este listată.
Ieri Erste avea o capitalizare de 5,39 mld. euro, iar 1% din Erste valora 53,9 mil. euro.
Scăderea din ultimele luni a preţului acţiunilor Erste a fost principalul motiv pentru care investitorii nu au fost prea entuziasmaţi de condiţiile de vânzare a acţiunilor BCR, însă lucrurile s-ar putea schimba în momentul în care banii vor intra în conturile SIF-urilor. Dividendele de anul viitor reprezintă deja o miză importantă.
Până acum, în primele zece luni, SIF-urile au acumulat profituri de 72,4 mil. euro, însă acestea