Foreign Policy România organizează azi, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti, dezbaterea cu tema „România în contextul geopolitic mondial. Unde (mai) suntem noi?".
Tema este abordată pe larg în cartea lui Cozmin Guşă distribuită cu noua ediţie a revistei FP România - Imperialism în Postcomunism. Autorul este atipic, pune întrebări care nu se prea pun în România. De aceea şi cere întrebări care nu se pun. FP România: Nu sunteţi la prima carte. Trăiţi din scris?
Mi-aş dori să pot trăi din scris, din păcate în România nu e posibil. În ultima vreme însă, ca să fac un joc de cuvinte, trăiesc pentru scris, a ajuns cam singura activitate care mă pasionează cu adevărat. Iar să gândesc şi să scriu pentru cartea lansată azi, mi-a făcut reală plăcere. Ceea ce nu-i puţin!
De ce v-a interesat un doctorat în geopolitică? De ce în tabăra academică „Bădescu-Măgureanu”, de la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti?
Vă fac o mărturisire: acum vreo 4 ani, când mi-a venit ideea cărţii, fiind destul de ocupat cu treburi, mi-am dat seama că-mi va fi foarte greu să citesc şi să reflectez suficient pentru realizarea volumului, în lipsa vreunui element ce să mă oblige într-un fel; şi-atunci, un doctorat în geopolitică era chiar ce-mi trebuia pentru a ma ţine în priză, pentru a-mi impune un ritm de citit şi scris susţinut. Iar discuţiile cu profesorii Bădescu şi Măgureanu, dar şi mulţi alţii din această tabără academică, cum o numiţi, mi-au fost de mare folos. Am avut ce-nvăţa şi-atunci când ajungeam la vreun acord în urma discuţiilor, dar mai ales atunci când rămâneam în vreun dezacord relaxat pe vreo temă. Şi-i sfătuiesc pe toţi tinerii studenţi ce-ar fi pasionaţi de evoluţia reală a unor situaţii ale istoriei recente să nu rateze discuţiile cu asemenea oameni experimentaţi, de multe ori eroi ai multor întâmplări vectorizante.
Nu