Lichidităţile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut cu 847 mil. lei (200 mil. euro) de la începutul anului, circa 120 mil. lei fiind folosite pentru răscumpărări de acţiuni proprii, iar restul ajungând în acţiuni listate pe bursa de la Bucureşti şi pe bursa din Viena.
La începutul anului, Fondul Proprietatea se număra printre companiile locale cu cele mai mari lichidităţi din economie, având plasate 1,071 mld. lei în depozite bancare şi încă 190 mil. lei în titluri de stat. Cu două luni înainte de finalul anului, valoarea plasamentelor în depozite a scăzut la 260 milioane de lei, iar în titluri de stat mai are circa 150 mil. lei, potrivit raportului pe luna octombrie emis de FP.
Desigur, fondul a plătit în acest an dividende de circa 430 mil. lei, însă aceste ieşiri au fost compensate de intrări de circa 500 mil. lei reprezentând dividende încasate de la companiile din portofoliu.
Astfel, rezultă că scăderea de circa 850 mil. lei a lichidităţilor poate pusă pe seama investiţiilor realizate de administratorul Franklin Templeton în acţiuni listate. Principalele ţinte au fost acţiunile din sectorul bancar, însă fondul şi-a consolidat şi participaţiile la companiile din industrie, în încercarea de a-şi diversifica portofoliul alcătuit preponderent din companii energetice.
În trimestrul al treilea, fondul a fost unul dintre principalii cumpărători de acţiuni BRD, preluând 1,36% din acţiuni, astfel că a ajuns să deţină un pachet de 3,6% din a doua cea mai mare bancă din sistem, potrivit raportului trimestrial. Fondul cumpărase şi la începutul anului un pachet semnificativ de acţiuni BRD de la BERD. Tot în T3, fondul a acumulat acţiuni la Banca Transilvania, majorându-şi participaţia de la 0,12% la 2,3%. Investiţiile în cele două bănci locale totalizează peste 315 mil. lei.
În prima jumătate a anului, fondul a cumpărat şi