Comuniştii chinezi cred că ţările aflate în criză economică nu trebuie să aibă \"cerinţe nerezonabile\" de la rezervele imense de bani ale Chinei. Sursa: ANDREI UDIȘTEANU
Schimburile dintre România şi China, întreţinute în timpul regimului Ceauşescu prin vizite şi politică, s-au redus după 1990. Demnitari din cadrul Ministerului de Externe Chinez spun însă că nu a fost vorba de "o răcire", ci mai degrabă de o consecinţă a faptului că "fiecare a avut alte preocupări".
În plină criză economică, întreaga Europă caută de partea chineză sprijin şi in vestiţii. România nu face excepţie.
Sume mari, dar mai târziu
În urma vizitei făcute de Emil Boc în China, în luna august, a apărut o avalanşă de ipoteze legate de domeniile în care chinezii ar putea veni să investească la noi în ţară. S-a vorbit de autostrăzi, de energie nucleară, de bănci.
O parte dintre oficialii şi experţii chinezi au sugerat, însă, pentru EVZ, în termeni precauţi, că e totuşi devreme pentru a spune exact unde "vin chinezii". Dar că există sume imense de bani din China care vor fi direcţionate către exterior, în general, în anii următori.
Zhu Xiaozhong, profesor la Institutul pentru Studii Ruse, Est-Europene şi din Asia Centrală din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale (CASS), spune, într-un interviu acordat, pentru EVZ, la Beijing că România ar putea beneficia de investiţii chineze în portul Constanţa.
INTERVIU
"Salvarea ţărilor europene ţine de ele, nu de altcineva"
EVZ: Cum vedeţi relaţia cu România de azi şi cum poate ajuta China ţările europene aflate în criză?
Zhu Xiaozhong: Am avut recent o întâlnire între noi şi am discutat despre ajutorul acordat unor ţări ca România. Reprezentanţi ai UE urmau să ajungă în Beijing pentru discuţii. Vrem să vorbim despre cum putem coopera ca să rezolv