Anul viitor Guvernul estimează că veniturile bugetului de stat vor fi în valoare de 95,65 miliarde de lei, în creştere cu 13,5% faţă de cele estimate pentru anul în curs, de 84,26 miliarde de lei. Motivul pentru care vor fi încasări mai mari decât anul trecut, după cum au explicat oficialii guvernului, este că PIB va fi mai mare, de circa 575 de miliarde lei, faţă de 548 de miliarde de lei în acest an.
Gândul vă prezintă o analiză făcută pe estimările oficiale de venituri şi de cheltuieli asupra bugetelor de stat şi de asigurări de sănătate din ultimii patru ani, din care reiese că doar la aceste două bugete s-au estimat venituri cu 31,5 miliarde de lei, respectiv circa 7,5 miliarde de euro la cursul actual, mai mari decât cele efective, care au fost încasate în mod real.
Guvernul a fundamentat bugetul pe anul viitor pe o estimare de creştere economică de 1,8% din PIB, care poate fi ulterior revizuită în sus, până la 2,3% din PIB, în funcţie de condiţiile economice externe.
Bugetul de stat este o parte a bugetului general consolidat, alături de bugetul asigurărilor de stat, respectiv bugetul de pensii de stat, de bugetul asigurărilor sociale de sănătate, cel de şomaj şi de bugetele companiilor de stat şi de cel al autorităţilor locale.
Pentru că principalele surse de venit ale bugetului de stat sunt încasările din TVA, cele din accize dar şi impozitul pe venit, Guvernul susţine că un PIB mai mare ar justifica, chiar şi la acelaşi grad de colectare a taxelor şi impozitelor, venituri mai mari la bugetul de stat, cu atât mai mult cu cât, de exemplu, acciza la motorină va fi majorată, de la 1 ianuarie anul viitor cu 4,4%, de la 358 la 374 euro pe tonă.
Să fie chiar aşa? Dacă am lăsa la o parte faptul că pieţele europene şi mondiale sunt într-un picaj continuu, Italia şi Grecia sunt departe de a fi trecut momentul de vârf al crizei economice