Şapte companii au cerut suspendarea avizelor de forţă majoră emise în septembrie de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), dar numai Energy Holding, consiliată de casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, a obţinut anularea documentului care o scutea pe Hidroelectrica de onorarea contractului ca urmare a secetei.
În plină secetă, care a dus la înjumătăţirea producţiei de energie hidro, Hidroelectrica, firma care livrează cel mai ieftin curent electric din România, cere Camerei de Comerţ şi Industrie (CCIR), pe baza unor documente justificative, avize de forţă majoră pentru toate cele 41 de contracte directe de vânzare a energiei. Preşedintele CCIR este Mihail Vlasov, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri dinIaşi. CCIR dă aceste avize, iar din acel moment, 27 septembrie, Hidroelectrica activează clauza de forţă majoră din contracte şi taie livrările de curent ieftin către toate companiile cu care lucra. Fără activarea acestei clauze, Hidroelectrica era obligată să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale, fiind astfel condamnată la pierderi majore din cauza scăderii producţiei de energie. De cealaltă parte, abonaţii Hidroelectrica la energia ieftină se află într-o situaţie extrem de neplăcută, pentru că la rândul lor au contracte de onorat şi nu se mai pot baza pe priza cuplată la Hidroelectrica. Mai mulţi se întorc spre CCIR şi cer anularea avizelor. Doar unul singur reuşeşte: Energy Holding, consiliat de avocaţii de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii. Cum?
Energy Holding, al doilea client după Alro Energy Holding, firmă pusă pe picioare de Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, este poate cel mai cunoscut business din negoţul cu energie electrică, fiind încă de la începutul anilor 2000 un client fidel al energiei ieftine produse de Hidroelectrica. Potrivit datelor Fondului Proprietatea