Cursul de schimb a urcat în prima oră a şedinţei interbancare de miercuri la 4,3610 lei/euro, însă ulterior a revenit sub acest nivel, iar dealerii cred că BNR ar putea să intervină din nou indirect în piaţă pentru a limita deprecierea monedei naţionale.
Primele operaţiuni au fost realizate la 4,3530 - 4,3570 lei/euro, uşor peste cotaţiile de la închiderea şedinţei de marţi, de 4,3515 - 4,3545 lei/euro.
Unele ordine de cumpărare de euro au ridicat paritatea până la un maxim al primei ore de 4,3610 lei/euro, însă volumele de valută tranzacţionate au fost reduse.
Ulterior, cursul a revenit aproape de nivelul de la deschidere, astfel că în jurul orei 10:00, băncile cotau euro la 4,3565 - 4,3580 lei, respectiv cu 0,35 - 0,5 bani mai sus.
"Zilele trecute s-a văzut că BNR este confortabilă cu un curs de 4,35 lei/euro, acesta fiind practic nivelul la care cererea de euro a întâlnit oferta şi cursul nu a stat prea mult peste acest nivel. Jucătorii străini văd motive pentru deprecierea leului, la fel ca şi pentru monedele statelor din regiune, iar BNR se pare că tot intervine indirect şi vinde euro pentru a menţine cursul în jurul nivelului de 4,35 lei/euro. Astfel, nu este exclus să mai vedem astfel de intervenţii indirecte ale băncii centrale menite să tempereze deprecierea leului", a afirmat un dealer.
Contracţia aşteptată la nivelul zonei euro şi riscurile care provin de la ţările cu un nivel ridicat al datoriei publice sunt principalele motive pentru care jucătorii străini anticipează deprecierea leului şi a valutelor din regiune, potrivit dealerului.
După prima oră a şedinţei de la Bucureşti, zlotul era în stagnare, iar forintul se deprecia cu 0,1% în raport cu euro.
Tot potrivit dealerilor, banca centrală a vândut indirect în ultimele şedinţe sume semnificative de euro pent