Teatrul „Andrei Mureşanu“ din Sfântu Gheorghe funcţionează la limita rezistenţei, cu unul dintre cele mai mici bugete acordate vreunui teatru din România şi este la un pas să se desfiinţeze din cauza neimplicării autorităţilor.
În această vară, o petiţie semnată de cele mai importante nume ale teatrului din România le atrăgea autorităţilor atenţia că Teatrul „Andrei Mureşanu" are o situaţie dezastruoasă din cauza bugetului insignifiant acordat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Din cele 7 miliarde de lei vechi pe an, 6,8 miliarde sunt alocate pentru salariile angajaţilor teatrului, iar pentru producţii (improvizate şi uneori fără decor) şi pentru plata utilităţilor mai rămân 200 de milioane de lei vechi. Prin comparaţie, un teatru naţional are un buget de 100 de miliarde de lei vechi şi doar o producţie poate costa 2-3 miliarde de lei vechi.
Audienţă la ministrul Kelemen Hunor
Problemele nu se opresc aici. Singurul teatrul românesc din Harghita şi Covasna împarte de 25 de ani acelaşi sediu cu Teatrul Maghiar „Tamási Áron", adică sălile de spectacol, spaţiile de repetiţii şi birourile.
Deşi se înţeleg foarte bine, cele două instituţii se sufocă reciproc, fără a putea să se mai dezvolte. Consiliul Local Sfântu Gheorghe încearcă de câţiva ani să plaseze teatrul românesc într-un nou spaţiu, la cinematograful „Arta" din oraş, în care funcţionează o discotecă, dar proprietarii discotecii refuză evacuarea, prelungind în instanţă agonia personalului teatrului.
Deoarece autorităţile de la Sfântu Gheorghe sunt depăşite de situaţie, Horaţiu Mihaiu, directorul Teatrului „Andrei Mureşanu", caută o rezolvare la Bucureşti, printr-o audienţă pe care i-a solicitat-o ministrului Kelemen Hunor. În opinia lui Mihaiu, din cauza situaţiei speciale, soluţia ar fi o recentralizare şi o alimentare a teatrului de la bugetul Ministerului Cultu