Magistraţii îşi motivează decizia de a-l aresta pentru 29 de zile pe primarul din Cluj, Sorin Apostu, şi pe omul de afaceri Călin Mihai Stoia, prin faptul că inculpaţii "pregătesc noi infracţiuni". Mai mult, în ceea ce-l priveşte pe Stoia, potrivit interceptărilor de la dosar, acesta promitea că intervine la Guvern, prin care relaţia pe care o are cu primarul Sorin Apostu, pentru deblocarea unor fonduri din Fondul de Rezervă, destinate unor contracte de asfaltări.
"Primul ministru nu a avut şi nu are nimic de a face cu aceste persoane. (...) Premierul respinge ferm orice fel de apropiere şi asociere cu aceste persoane care vorbesc la telefon", a declarat purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Ioana Muntean, precizând că Emil Boc "nu e responsabil pentru ce discutau" cei implicaţi în cazul de corupţie de la Cluj.
Sorin Apostu a încercat să ascundă corupţia prin contracte de consultanţă juridică
"Inculpatul (Sorin Apostu) a încercat să disimuleze actele de corupţie săvârşite, prin crearea unei aparenţe de legalitate sub forma unor contracte de consultanţă juridică, încercând astfel să zădărnicească aflarea adevărului. Conduita de disimulare, de încercare a ascunderii urmelor faptelor de corupţie, se regăseşte şi în discuţiile telefonice ale inculpatului, când, dupa luarea măsurii arestării vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, inculpatul se credea vizat de eventuale cercetări penale şi lua măsuri suplimentare de prevedere", au explicat procurorii anticorupţie în faţa judecătorilor.
Sorin Apostu pregătea săvârşirea de noi infracţiuni, împreună cu Aspazia Droniuc (femeia de afaceri care a declarat că l-a mituit pe primar cu 49.000 de euro, ea fiind inculpată şi în dosarul de corupţie al vicepreşedintelui CJ Cluj, Radu Bica, pentru trucarea licitaţiilor la Cluj Arena), "prin înlesnirea obţinerii de către societatea acesteia, SC G. F. SRL a unu