Ioan Dănuț Sergiu, 48 de ani, medicul specialist pneumolog care conduce Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) Satu Mare din 2004 a ocupat locul I în campania „Doctori cu care Satu Mare se mândrește”. Medicul a ținut să atragă atenția asupra unui potențial pericol pentru sănătatea publică din România: răspândirea tuberculozei de către bolnavii care refuză tratamentul.
ADV: Suntem lideri europeni la incidența tuberculozei, o boală a sărăciei...
Ioan Sergiu: Suntem într-adevăr țara care ocupă locul întâi în Europa la număr de cazuri. De fapt suntem pe trei, dar cei care ne depășesc sunt Kazahstan și Kirghistan. Problema e că suntem și țara care nu are mecanismele necesare să-și protejeze populația de răspândirea bolii, întrucât bolnavii nu pot fi tratați împotriva voinței lor.
ADV: Ce ne lipsește?
I.S.: Procedura ne lipsește. Standardizarea. În momentul în care medicul întâlnește pacienți care refuză tratamentul sau care evadează din spitalul TBC, spitalul sesizează epidemiologul din Direcția de Sănătate Publică. Pe vremuri, DSP putea amenda bolnavii, acum nu se mai poate. Poliția nu se poate implica întrucât ar trebui să existe o plângere penală. Codul penal sancționează acest gen de acte, răspândirea cu bună știință a bolilor cu potențial epidemic, însă legea nu este aplicată. Nu avem ce să le facem bolnavilor care refuză tratamentul. Trebuie aplicată legea împotriva tuberculoșilor criminali!
MAI PUȚINI BOLNAVI CA ACUM CINCI ANI
ADV: Există cifre care să ilustreze problema? Câți noi bolnavi apar trimestrial din pricina celor vechi care refuză tratamentul?
I.S.: Problema e mai complicată și ca să vă răspund, nu avem un astfel de studiu. Vă asigur însă că procentual, ponderea celor care refuză tratamentul este importantă, în ce privește factorii de răspândire a tuberculozei.Mă bazez aici pe experiența