Pentru a veni în sprijinul creşterii informării şi educaţiei financiare a consumatorilor, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC), în parteneriat cu mai multe instituţii, a lansat www.TotulDespreDAE.ro. Deşi dobânda anuală efectivă (DAE) e considerat poate cel mai important indicator de comparare a creditelor, specialiştii recomandă utilizarea acestuia alături de alţi indicatori, cum ar fi valoarea totală a sumelor rambursate şi valoarea ratei lunare, şi să citească atent alte clauze din contract. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
În condiţiile în care românii au crezut şi continuă să creadă în mituri financiare, educaţia financiară trebuie să devină prioritatea principală a României în următoarea decadă, spun reprezentanţii APC, o organizaţie non-guvernamentală care se ocupă cu informarea financiară, educarea şi consultanţa pentru consumatori.
Conform unui studiu realizat în noiembrie de compania de cercetare de piaţă Novel Research, 82% dintre români spun că dobânda anuală efectivă (DAE) este cel mai important indicator în funcţie de care îşi bazează deciziile atunci când vine vorba de a lua un împrumut. În aceeaşi măsură, 31% dintre cei chestionaţi au declarat că nu ştiu ce este DAE şi alţi 52% au o înţelegere greşită a acestui indicator.
Pentru a avea o inţelegere cât mai corectă a indicatorului DAE şi a relevanţei sale, profesorul universitar Dr. Moisă Altăr, cel mai proeminent economist din România, spune că DAE trebuie calculat pentru credite de aceeaşi sumă, maturitate şi frecvenţă a plăţilor.
"Mulţi au zis că ştiu ce e DAE. Am îndoieli că lucrurile stau aşa.Cele mai simple lucruri în aparenţă se pot dovedi extrem de complicate. Evaluările cu dobândă sunt printre cele mai complicate. Ceea ce e mai rău e să ştii ceea ce nu şti", spune reputatul profesor de economie.
“DAE este un tip de treabă, dar înch