Astăzi cu începere de la ora 11.00 în prezenţa autorităţilor locale brăilene, a reprezentanţilor firmei germane Passavant şi a preşedintelui Administraţiei Fondului de Mediu, Gheorghe Popescu, a avut loc inaugurarea oficială a staţiei de epurare.
Proiectul, finanţat prin Programul ISPA şi a cărui valoare totală s-a ridicat la peste 49 de milioane de euro a avut un parcurs anevoios, dar a fost finalizat la timp, evitându-se astfel returnarea fondurilor europene.
După ce a fost terminată construirea staţiei, la sfârşitul lunii iunie, au urmat trei luni de probe: probe pe uscat, probe la umed cu apă curată şi probele cu apă uzată. După ce staţia de epurare va fi dată în funcţiune, brăileni vor consuma apă mult mai curată, iar Brăila va fi primul oraş de pe porţiunea românească a Dunării, care nu va mai deversa ape uzate în fluviu şi se va alinia normelor europene de mediu.
Un pas important către un mediu mai curat
„Va fi un lucru deosebit pentru că este cea mai mare staţie de pe Dunăre, vom intra pe normativele europene din punct de vedere al conformării cu cerinţele de mediu şi pentru viitor, pentru copii, pentru cei care vin după noi, Dunărea de la Brăila încolo va fi mai curată", a declarat primarul Aurel Simionescu.
„Epurarea apelor uzate înseamnă o Dunăre mai curată, o Deltă mai curată, o Mare Neagră mai curată. Epurarea apelor uzate este un obiectiv major al Comunităţii Europene şi desigur că şi al României, parte componentă a acestei comunităţi. Discutăm despre o investiţie care se închide din punct de vedere valoric la finalul a 50 de milioane de euro, este o lucrare cu un grad complex de tehnicitate care a necesitat un volum extraordinar de mare de muncă", a declarat Mihai Chiriţă, director CUP Dunărea Brăila.
„Este o mare realizare pentru noi şi este un pas important pentru municipiul şi judeţul Brăila