Puternica bancă centrală a Germaniei (Bundesbank) a criticat sever răspunsul zonei euro față de criza datoriilor suverane, respingând propunerile recente care au ca scop calmarea piețelor și susținerea fondului de salvare a blocului monetar, anunță revista de business „Wall Street Journal“.
„Opiniile față de deciziile luate la Bruxelles sunt mixte”, a declarat Rudolf Böhmler, membru al consiliului executiv al Bundesbank, într-un discurs susținut vineri la Frankfurt.
Măsurile de gestionare a crizei adoptate în octombrie de liderii zonei euro, care au inclus angajamente în ceea ce privește sprijinul capitalului bancar, oferirea de asistență pentru gestionarea datoriei Greciei și creșterea puterii financiare a fondului de salvare european (EFSF) „mai mult ca sigur, nu reprezintă pasul decisiv și ultim pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane”, a declarat Rudolf Böhmler.
Banca Federală a Germaniei a fost unul dintre cei mai aprigi critici al felului în care criza zonei euro este gestionată, fiind mijlocul prin care Germania și-a exprimat temerile față de resposabilitatea disproporționată care îi revine în sprijinirea programelor de asistenţă financiară pentru țările din zona euro aflate în dificultate.
Totodată, obiecțiile ridicate de banca centrală germană, instituție care, înainte de era euro și în timpul existenței mărcii germane, a fost etalonul politicii monetare europene, ar putea slăbi poziția cancelarului Angela Merkel în efortul său de a asigura susținerea politică pentru noi programe de asistență a țărilor din zona euro amenințate de intrarea în incapacitate de plată.
Rudolf Böhmler a avertizat că efortul de a implementa un intrument de contragarantare pentru acest fond de salvare, cunoscut ca Facilitate Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF), va necesita proceduri de inginerie financiară care au un g