Nicolae C. Nicolescu
Enciclopedia şefilor de stat şi de guvern ai României (1862-2011) Editura Meronia
Cea mai amplă, riguroasă şi, totodată, cea mai recentă lucrare consacrată biografiilor celor care, situaţi la vârful piramidei puterii, au condus destinele României de la făurirea statului naţional până în 2011, a văzut de curând lumina tiparului la Editura Meronia sub semnătura istoricului Nicolae C. Nicolescu. Din Antichitate se tot repetă că, fără a-ţi cunoaşte trecutul, nu poţi înţelege epoca pe care o trăieşti şi nu poţi trasa linii care să te ghideze în viitor. Hegel adăuga, către 1800, că este păcat de toate lecţiile pe care ni le oferă cu atâta dărnicie trecutul, istoria, de la care nimeni nu încearcă şi nu reuşeşte să înveţe câte ceva.
Lucrarea aceasta ne oferă o istorie a României moderne şi contemporane condensată în portretele conducătorilor ei. Ea încearcă să răspundă fără idei preconcepute, afirmă autorul, la întrebarea în ce măsură cei ajunşi în vârful piramidei puterii, graţie calităţilor lor, şansei, hazardului sau pe căi oculte s-au identificat şi au servit interesul naţional sau şi-au subordonat eforturile intereselor înguste de partid sau ale unor puteri străine, cu urmări păgubitoare pentru integritatea şi progresul poporului român.
Ca orice sinteză enciclopedică, oferă şi un câmp larg analizelor cantitative. Parcurgând enciclopedia de faţă, constatăm că în cei 150 de ani de la constituirea statului naţional, România a avut 14 şefi de stat şi 61 prim-miniştri. Cu 48 de ani şi câteva luni, Carol I deţine recordul absolut al exercitării neîntrerupte a puterii de către un şef de stat, urmat de Nicolae Ceauşescu, cu 22 de ani.
După cel de-al Doilea Război Mondial, 4 dintre şefii de stat au îndeplinit, în momente diferite, şi funcţia de şefi ai guvernului. Petru Groza a fost iniţial prim-ministru (1945-1952), pentru ca a