BPOC (nr. bronhopneumonia obstructivă cronică) este o afecţiune cronică pulmonară cu prevalenţă în continuă creştere, avertizează medicii de la Societatea Română de Pneumologie.
Această boală se manifestă prin dispnee (nr. senzaţie de sufocare), tuse cronică şi alte probleme respiratorii. Potrivit statisticilor, BPOC afectează 210 milioane de oameni în întreaga lume şi ucide până la trei milioane de oameni pe an. În România, conform unui studiu realizat de Societatea Română de Pneumologie, există cel puţin 1 milion de cazuri de BPOC.
Datele organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că această boală BPOC este a patra cauză de mortalitate în lume. Prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societatea Română de Pneumologie, spune că fumatul este principala cauză care duce la apariţia acestei boli. "În jur de 75% dintre persoanele care suferă de BPOC sunt fumătoare, 5 la sută s-au născut cu această afeţiune, iar restul o dobândesc din cauza factorilor de mediu, adică sunt expuşi unui mediu poluant. Această boală este una tăcută, ce poate fi greu depistată la un control de rutină", precizează prof. dr. Mihălţan.
Lipsa de rezistenţă la efort - simptom al BPOC
Medicii spun că organismul transmite mai multe semnale înainte ca boala să se agraveze, dar de cele mai multe ori aceste simptome sunt ignorate. Astfel, oboseala, dificultate în respiraţie, lipsa de rezistenţă la efort şi tusea sunt câteva dintre semnele specifice bronhopneumoniei.
Cei mai mulţi bolnavi afectaţi de BPOC sunt bărbaţi şi au vârste cuprinse între 65-74 de ani şi 45-54 de ani. Deşi fumatul este cauza principală a BPOC, afecţiunea se poate manifesta, de asemenea, şi la nefumători, fiind cauzată de expunerea la poluanţi şi praf în exces.
Spirometria ajută la depistarea precoce
Spirometria este singura metodă de depistare a BPOC-ului. Acesta este un test simplu şi nedureros