La Helsinki a început procesul fostului ministru de externe al Finlandei, lkka Kanerva, acuzat de corupţie şi trafic de influenţă. Actualmente membru al parlamentului, el ar fi primit peste 50.000 de euro - bani pentru campania electorală şi cadouri în schimbul acordării de permise de construcţie unor promotori -, spune acuzarea, care cere o pedeapsă de doi ani de închisoare, fără a preciza însă dacă sentinţa va fi cu suspendare sau nu.
Corespondentul RFI la Helsinki, Denisa Udroiu:
Presa finlandeză acoperă pe larg procesul, considerat de experţi drept un eveniment care poate marca o noua eră, mult mai etică, în politică. „Politicienii trebuie să aibă un cod moral, nu numai să respecte legea”, spune în presă Pentti Mäkinen, directorul asociaţiei Transparenţă în Finlanda.
Finlanda este lăudată în sondajele internaţionale ca având cel mai mic nivel de corupţie din lume. Într-adevăr, corupţia este redusă, dacă ne referim la cea clasică, în care dai un plic cu bani sau un cadou funcţionarului care îţi face un serviciu.
În Finlanda însă, o ţară cu numai 5,2 milioane de locuitori, corupţia apare la nivel înalt - cei care ocupă poziţii importante se cunosc între ei de mici copii sau sunt înrudiţi. Oamenii de afaceri şi politicienii îşi fac servicii şi se recompensează pentru ele fără vorbe multe, dar cu înţelegerea nespusă şi nescrisă că un serviciu care ţi s-a făcut trebuie returnat pe măsură.
Uneori, căile de recompensare sunt întortocheate, aşa cum au arătat alte cazuri de corupţie în parlament şi guvern. De pildă, Kanerva nu ar fi dat aceste aprobări direct, ci prin organisme pe care le superviza şi care aveau această putere. În schimb, el a primit cadou organizarea unei petreceri fastuoase de peste 35.000 de euro la împlinirea a 60 de ani, precum şi aproape 20.000 de euro pentru campania electorală.
Toţi cei implicaţi neagă acu