Reducerea datoriilor statelor concomitent cu sustinerea cresterii economice: dublul obiectiv afisat de guvernele europene este o provocare care nu va putea fi rezolvata decat intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, scrie AFP.
Mai multe tari au facut din cele doua obiective prioritatea lor in fata crizei. Astfel, noul sef al guvernului italian Mario Monti isi propune sa "asaneze situatia financiara" si "sa reia drumul cresterii".
Inainte de a prelua conducerea Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde incercase sa teoretizeze aceasta politica printr-un neologism, "ri-lance", "subtil dosaj" de "rigoare" si "relansare" a activitatii economice.
Concret, acest lucru se traduce prin masuri de austeritate "favorabile cresterii" si aplicarea, in paralel, a "reformelor structurale" susceptibile sa incurajeze, pe termen lung, activitatea economica.
Acest melanj de inspiratie liberala, dar aflat acum in programele mai multor guverne social-democrate, este credo-ul Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Directorul adjunct al departamentului economic al OCDE, Jean-Louis Schneider, enumereaza masurile pentru reducerea deficitelor fara a fi amenintata cresterea: reducerea cheltuielilor pentru rationalizarea sectorului public, eliminarea niselor fiscale inutile si, eventual, majorarea TVA si a taxelor pe proprietatea imobiliara sau activitati poluante.
In acelasi timp, el preconizeaza o reforma a sistemelor de pensii si de sanatate, relaxarea regulilor de intrare in anumite profesii prea inchise si flexibilizarea pietei muncii.
"Aceasta ar putea fi solutia castigatoare astazi", a declarat economistul OCDE. "In cazul Italiei, pietele sunt ingrijorate in primul rand de perspectivele negative pe termen lung. Daca vad atacate aceste problemle, vor slabi presiunea", crede el.