Curtea Constituţională a decis că Banca Naţională a retras legal licenţa Investprivatbank. Examinarea pretenţiilor de zeci de milioane de euro ale afaceristului român Sorin Ovidiu Vîntu, acţionar prin şase firme la banca falimentară, va continua la Curtea Supremă de Justiţie.
Magistraţii de la Curtea Constituţională au decis ieri că BNM a avut, la 19 iunie 2009, dreptul legal de a retrage licenţa băncii Investprivatbank.
Curtea Constituţională a declarat ca fiind conforme cu Legea Supremă a Republciii Moldova articolele din Legea instituţiilor financiare care stipulează dreptul băncii centrale de a retrage licenţa unor bănci comerciale fără o hotărâre judecătorească în acest sens. Sesizarea a fost depusă de Curtea Supremă de Justiţie, în urma procesului judiciar iniţiat de un grup de acţionari ai Investprivatbank împotriva BNM şi a Guvernului. Aceştia s-au plâns că modificările la Legea instituţiilor financiare intrate în vigoare în 2009 ar veni în contradicţie cu Constituţia şi le-ar leza dreptul de proprietari.
Alexandru Tănase, preşedintelele Curţii, a declarat că „un argument-cheie în adoptarea deciziei a fost faptul că în anume domenii sensibile sau care au o importanţă majoră pentru societate, cum ar fi stabilitatea sistemului bancar, statul se bucură de o marjă mai largă de apreciere". Totodată, magistratul a precizat că instanţa a conchis că reglementările contestate sunt conforme nu doar cu Constituţia, ci şi cu normele internaţionale.
LUPTA PENTRU BANII INVESTPRIVATBANK CONTINUĂ
Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, s-a arătat satisfăcut de decizia Curţii Constituşionale. „Asta înseamnă că BNM a activat conform legii în procesul de lichidare a Investprivatbank", a subliniat şeful Băncii Naţionale. El a precizat că „lupta pentru interesele ţării şi pentru banii contribuabilor nu a luat sfârşit, urmând examinarea cauzei la CSJ". @N_P