Magistraţii de la Curtea de Apel Cluj spun că Apostu a încasat - prin firma soţiei sale - sume de bani drept „bonus" pentru semnarea unor contracte avantajoase pentru anumite firme, dar dezavantajoase pentru bugetul local al primăriei.
În motivarea magistraţilor se arată că asigurare al parcului auto al unei regii aflate în subordinea Primăriei, RATUC Cluj Napoca, a fost făcută printr-un contract anual încheiat cu SC Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL Cluj Napoca. În cadrul acestui contract s-au încheiat o serie de poliţe RCA şi CASCO supraevaluate.
De exemplu o poliţă pentru o Dacie 1310 a fost taxată aproape dublu faţă de valoarea reală pe piaţă a acesteia.
„Spre exemplu, prima de asigurare RCA a unui autoturism Dacia 1310 pentru anul 2011, se ridică, în medie, pe piaţa asigurărilor, la suma de 550 lei. În cazul unui autoturism identic, asigurat de Primăria municipiului Cluj Napoca, pentru anul 2011, prin societatea G. F., prima de asigurare se ridică la suma de 1.008 lei (deşi plata este efectuată integral şi în avans)", se arată în motivarea magistraţilor.
Semnarea acestor contracte de către Primărie presupunea virarea unor sume de bani către primarul Clujului, mai precis către firma soţiei acestuia. Sumele acestea erau livrate după încheierea unui contract de consultanţă cu Cabinetul avocaţial al soţiei lui Apostu, Monica Apostu.
Aspaziei Droniuc, reprezentanta SC Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL Cluj Napoca, a plătit lunar sume de bani - după încheierea primului contract deasigurare cu Primăria - ajungându-se ca în perioada aprilie 2009 - noiembrie 2011 să efectueze plăţi în valoare totală de 208.936 lei, echivalent a circa 50.000 euro.
Când s-a pus problema reînnoirii contractului de asigurare pentru anul 2012, Apostu a liniştit-o pe Aspazia Droniuc spunându-i că lucrurile vor fi ok dacă „totul va merge ca până acum“,