Consiliul Concurentei a finalizat investigatia derulata pe piata carburantilor, si urmeaza sa anunte verdictul, precum si posibilele sanctiuni. Ancheta a vizat o posibila intelegere intre companii privind stabilirea preturilor la benzina si motorina.
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat ca a primit de la Comisia Europeana raportul ce contine observatiile autoritatii europene privind rezultatul investigatiei derulate la principalii jucatori din piata carburantilor.
Raportul a fost trimis companiilor investigate, iar acestea au un termen de 30 de zile in care pot formula obiectii. Pe 21 decembrie va fi organizata o ultima audiere a reprezentantilor companiilor, iar apoi va fi dat verdictul.
"Dupa ce a avut loc discutia cu CE, echipa noastra a incheiat cazul. Raportul a fost impartit pentru fiecare companie, pentru ca sunt date confidentiale pentru fiecare in parte. Luni le-am trimis companiilor si le-am invitat pentru audieri pe 21 decembrie. Dupa audieri, Consiliul va trebui sa ia decizia", a declarat Chiritoiu. A precizat ca nu poate sa spuna care sunt concluziile anchetei.
Investigatia pe piata comercializarii carburantilor a inceput in 2005 si a fost reluata in 2009, cand a fost schimbata echipa care lucra la acest caz.
In luna ianuarie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a intocmit un raport in care se spune ca majorarea preturilor la pompa a fost nejustificata pe parcursul anului 2010, fara sa fi fost determinata de evolutia pretului petrolului, cursul valutar sau taxele percepute de stat.
Premierul Emil Boc a declarat atunci ca scumpirea carburantilor nu poate fi justificata de masurile fiscale impuse de stat si a cerut ANAF sa initieze inspectia fiscala generala in cazul companiilor petroliere, precum si Consiliului Concurentei sa efectueze verificari