DEZBATERE Legea maidanezilor, departe de a fi adoptată, a împărţit Capitala în două: cei pentru eutanasiere şi cei pentru sterilizare
50.000 de câini maidanezi trăiesc pe străzile Capitalei, peste 300 de persoane se prezintă lunar la spital cu muşcături, iar 200.000 de bucureşteni au semnat pentru adoptarea unei legi care presupune, printre altele, şi eutanasierea patrupedelor. Aşa arată în cifre problema la zi a câinilor vagabonzi în Bucureşti.
La Camera Deputaţilor se află de luni bune Legea Maidanezilor, care presupune că responsabile de problema câinilor fără stăpân sunt consiliile locale. Potrivit aceluiaşi proiect, pe lângă varianta sterilizării, consiliile locale au la îndemână şi eutanasierea, motiv ce a dus la discuţii aprinde între reprezentanţii ONG-urilor şi autorităţi. Ieri a avut loc o nouă dezbatere ce ar fi trebuit urmată de un vot, însă parlamentarii au amânat din nou decizia.
Sterilizarea, soluţia cea mai ieftină şi curată
"Din 2000 şi până în 2008 s-au cheltuit în jur de 10 milioane de euro pentru eutanasierea câinilor şi vedem că nu s-a rezolvat nimic. Aceştia s-au înmulţit chiar. Din 2007 este Legea Maidanezilor în Parlament şi nu s-a făcut nimic. Abia acum a fost mutilată şi încearcă să mişte lucrurile", susţine Carmen Arsene, reprezentanta Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor. Asta în condiţiile în care sterilizarea câinilor ar fi costat şi de patru ori mai puţin, potrivit acesteia. De altfel, reprezentanţii ONG-urilor rămân în continuare la soluţia lor, sterilizarea, pe care sunt dispuşi să o facă şi gratuit în cadrul unor campanii.
"Câinii ne omoară pe noi, aşa că şi noi îi omorâm pe ei"
Pentru mulţi dintre bucureştenii care nu pot să treacă pe nicio stradă fără să dea peste un patruped, problema cere o rezolvare drastică. "Pentru iubitorii de animale: «O femeie a fost ucisă anul tr