Doctorul-deputat Tudor Ciuhodaru a realizat o statistică despre consumul de etnobotanice. Analiza medicului arată că fenomenul drogurilor de sinteză afectează din ce în ce mai mulţi bărbaţi tineri, elevii fiind în continuare în categoria de vulnerabilitate maximă.
Elevii au rămas cei mai mari consumatori de etnobotanice din cauza anturajului sau a lipsei de supraveghere, aceasta este una dintre concluziile studiului efectuat de Tudor Ciuhodaru. Medicul susţine că, faţă de anul trecut, consumul şi orele de prezentare la spital arată o dependenţă în rândul tinerilor.
Studiul mai arată că peste 90% dintre consumatori sunt bărbaţi, cei din mediul urban alcătuind un procent 88,2%.
Tot mai mulţi elevi consumatori
Cei mai afectaţi de consumul de etnobotanice sunt tinerii de până la 18 ani (13,23 % din cazuri), cei cu vârste între 18 şi 20 de ani reprezentând o treime dintre cei intoxicaţi. Statistica realizată de medical primar subliniază că în aproape 90% din cazuri, consumatorii au vârstele până la 30 de ani.
De asemenea, doctorul susţine că numărul elevilor care folosesc etnobotanice s-a dublat faţă de anul trecut, de la 8,6% la 17.65 %.
În plus, consumul de droguri de sinteză din timpul săptămânii are un procent apropiat de cel din weekend, numărul cel mai mic de prezentări la serviciile de urgenţă fiind în zilele de vineri. "Tendinţa este explicată parţial prin faptul că acest consum recreaţional are loc după-amiază, iar pacienţii ajung la spital după miezul nopţii, ei fiind înregistraţi sâmbătă", spune Tudor Ciuhodaru în studiul efectuat.
În ceea ce priveşte consumul de etnobotanice şi cel de alcool, analiza arată că doar 10% dintre pacienţi consumaseră băuturi alcoolice.
România, ţară de vise
Vezi de unde provin drogurile din România
La ce preţuri se găsesc drogurile în România
Profilul consumator