Aflat în vizită de lucru în Pădurile Şincii din judeţul Braşov, ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a anunţat ieri că ministerul pe care-l reprezintă a iniţiat recent un proiect legislativ de modificare a Normelor tehnice pentru amenajarea pădurilor, care stipulează că pădurile virgine şi cvasivirgine, identificate până în prezent, vor fi zonate în tipul funcţional I de protecţie, categoria funcţională păduri virgine şi protejate ca atare.
Pe baza viitoarei legi, vor fi protejate toate arboretele virgine sau pădurile seculare cu structuri primare, ecosisteme forestiere care s-au guvernat dintotdeauna prin procesele biocenotice naturale, în care atât staţiunea forestieră cât mai ales biocenoza forestieră nu au fost influenţate semnificativ de-a lungul timpului prin intervenţiile antropice.
László Borbély a anunţat că a iniţiat demersuri pentru acordarea de compensaţii proprietarilor de păduri afectaţi de măsurile de protecţie preconizate. "Noi am notificat Comisia Europeană asupra acordării formelor de sprijin pentru aceşti proprietari care înregistrează pierderi de venit. Aşteptăm răspunsul. Mai există şi alternativa de a promova măsuri de sprijin prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. În acest sens, valoarea estimată este de 100.000.000 euro, pentru o perioadă de 5 ani", a declarat în comunicat László Borbély.
Amintind că în acest moment există în Parlament un proiect de lege prin care furtul de lemne, indiferent de cantitate, va fi pedepsit penal, nu numai în cazurile în care este depăşită cantitatea de 5 mc, aşa cum este în momentul de faţă, ministrul a precizat că se va adresa "Consiliului Superior al Magistraturii pentru a atrage aten ia asupra pericolului social reprezentat de tăierile ilegale, având în vedere i faptul că doar 0,5% din dosare au fost solu ionate".
Conform estimărilor, în România se regăsesc în prez