Creşterea economică de 4,5% din trimestrul al treilea a fost asigurată în mare măsură de agricultură, sector care a înregistrat cele mai bune rezultate din ultimii cinci ani. Sectorul, nu numai că va contribui semnificativ la creşterea economică din acest an, dar îşi va majora şi contribuţia în Produsul Intern Brut la 7,5%, potrivit estimărilor ZF.
"Creşterea înregistrată în al treilea trimestru pe baza agriculturii era de aşteptat. Am spus încă de acum un an că vor veni ani când evoluţia agriculturii se va simţi în PIB. Estimam anul trecut că agricultura va aduce un plus între 4% şi 6% în PIB", spune Adrian Porumboiu, proprietar al unui business de peste 160 de milioane de euro în agricultură.
Analiştii se aşteptau încă din trimestrul al doilea ca anul agricol record să împingă în sus creşterea economică din ultimele două trimestre, însă cei mai mulţi au estimat că plusul din T3 va fi de până la 3%.
Plusul din agricultură a fost adus în acest an de recoltele-record aduse de vremea bună, dar şi de preţurile-record pentru produsele agroalimentare.
Recoltele de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din acest an, patru dintre cele mai importante produse agricole de pe piaţa internă, valorează 4,5 miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, ce au în vedere cotaţiile de pe bursele internaţionale. Plusul faţă de anul trecut este de 1,5 miliarde de euro. Per total, valoarea producţiei agricole din acest an trece de 12 miliarde de euro, în creştere cu 20% faţă de 2010, potrivit unor estimări anterioare. Anul trecut valoarea recoltelor de cereale şi plante oleaginoase s-a cifrat la 10 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
"Avansul se va vedea şi în ultimul trimestru al acestui an, pe baza porumbului care va merge în mare parte la export, însă
într-o pondere mai redusă ca în trimestrul al treilea", ad