Cosmeticele cu parabeni şi ftalaţi dereglează sistemul hormonal şi cresc riscul de cancer. Produsele de curăţat cu clor sau insecticidul pot provoca alergii şi vă pot aduce în pragul leşinului. Sursa: SHUTTERSTOCK
Aproape în fiecare zi suntem invadaţi de ştiri care spun că suntem înconjuraţi de produse "inofensive", dar care ne omoară puţin câte puţin. Medicii spun care sunt într-adevăr cele mai periculoase produse pe care le folosim la curăţenie sau la igiena personală, de care trebuie să scăpăm de urgenţă şi pe care trebuie doar să le manevrăm cu mai multă grijă.
Chimicalele din bucătărie provoacă infertilitate
O multitudine de produse pe care le folosim în bucătărie sunt îmbibate de chimicale, de la caserolele în care păstrăm mâncarea şi sticlele de plastic în care păstrăm alcoolul sau alte lichide, până la cutiile de conserve.
În ultimii ani, bisfenolul-A (BPA) a fost cea mai blamată substanţă, după ce studiile au dovedit că poate provoca de la infertilitate la cancer şi tulburări hormonale grave. Multe produse sunt astăzi "BPA free", dar asta nu înseamnă că sunt lipsite de alte chimicale nocive.
"Când trebuie să tai ceva din lista de ingrediente, trebuie să pui ceva în loc.Iar acel ceva nu este studiat îndeajuns şi poate da peste cap sistemul endocrin, la fel ca BPA. Ceea ce înseamnă că afectează producţia de estrogen, progesteron, testosteron şi hormoni tiroidieni, necesari pentru buna funcţionare a organismului, dar mai ales în sarcină", atrage atenţia dr.Tracey Woodruff, profesor de obstetrică şi ginecologie la Universitatea din California, citat de WebMD.
Cum este imposibil să nu intraţi în contact cu aceste substanţe, luaţi-vă câteva măsuri de precauţie.
"Nu băgaţi caserolele sau alte obiecte din plastic la microunde (chimicalele pot pătrunde în alimente), evitaţi conservele p