Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,2%, influenţată de bursele externe, în timp ce acţiunile celor cinci SIF-uri au avansat cu până la 6,3% şi, totodată, au asigurat aproape două treimi din lichiditate.
În şedinţa precedentă, titlurile SIF-urilor au înregistrat creşteri cuprinse între 6,91% şi 10%. Investitorii au ridicat preţurile după ce marţi senatorul PDL Ovidiu Marian, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ de majorare a pragului de deţinere, de la 1% la 5%, a declarat că iniţiativa va fi discutată la 22 noiembrie în plenul Camerei Deputaţilor, camera decizională. Proiectul legislativ a fost introdus miercuri pe ordinea de zi a şedinţelor de luni şi marţi al plenului.
La finalul sesiunii de miercuri, titlurile SIF-urilor consemnau creşteri cuprinse între 3,02% şi 6,29%.
Operaţiunile cu titlurile SIF-urilor au însumat 29,1 milioane lei (6,6 milioane euro) şi au acoperit 60% din rulajul pieţei acţiunilor, de 48,6 milioane lei (11,1 milioane euro).
Titlurile SIF-urilor au amplificat ascensiunea indicelui BET-FI la 3,2%. Creşterea indicelui a fost încetinită de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au avansat cu doar 0,45%.
Totodată, acţiunile SIF-urilor au influenţat şi indicele extins al Bursei, BET-XT, care a crescut cu 0,98%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat în scădere insesizabilă, de 0,08%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,44% sub nivelul de la închiderea şedinţei de marţi.
Rulajul pieţei acţiunilor, de 48,6 milioane lei (11,1 milioane euro), a fost cu puţin sub valoarea transferurilor din şedinţa precedentă, de 50 milioane lei (11,5 milioane euro).
Unii investitori au fost activi şi pe piaţa obligaţiunilor şi cea a derivatelor,