Euroaleşii s-au strâns pentru a dezbate teme vitale: criza euro şi guvernanţa economică. Au reuşit doar să se acuze şi să se jignească.
Şapte sute de euroaleşi plătiţi cu mii de euro pe lună, trei preşedinţi de instituţii europene şi toţi liderii politici ai Parlamentului European s-au adunat ieri la Strasbourg, în plen, ca să discute ce e de făcut pentru a repara „greşeala istorică" a euro: o monedă comună cu 17 guverne cu reguli diferite. E nevoie de aşa-numita „Guvernanţă economică", au spus oficialii europeni. Ce a rezultat? Un cor de huiduieli din partea englezilor la adresa francezilor, la adresa lui Merkel, a grelei moşteniri a tratatelor şi 84 de întrebări pe lângă subiect.
„Nu e Europa lui Merkel şi a lui Sarkozy"
Prima provocare e pusă din nou în discuţie de preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso. „Fiecare stat membru trebuie să înţeleagă că economia sa este interconectată cu cea a ţării vecine". Cum să facă toate ţările să accepte regulile Bruxelles-ului? Să vină cu bugetul în servietă, în capitala Belgiei divizate, unde funcţionarii UE au dreptul să facă amendamente, după care, să plece cu „teza corectată" şi să o ducă în Parlamentul naţional spre aprobare? „Asta nu e democraţie. Cine sunteţi voi? Nu sunteţi aleşi", „Nu e Europa lu' Merkel şi Sarkozy", „Nu faceţi voi clubul euro şi noi restul". Acestea sunt mesajele ce s-au făcut auzite în plen când Europei i s-a cerut „unitate politică".
Englezi către francezi: Huoooo, go, go!
Francezul Joseph Daul, preşedintele celui mai mare grup politic, PPE, care se autointitulează „ţăran alsacian", susţine guvernanţa economică. „Această criză e rezultatul erorilor politice care au făcut o monedă fără guvernanţă. Nu trebuie să avem jucători de mai multe categorii şi nici să dăm la o parte anumite ţări prin jocuri de culise. Un exemplu este Polonia, care face e