Mai multe state europene fac apel la patriotismul cetăţenilor şi le cer să cumpere obligaţiuni naţionale „din solidaritate“ şi să accepte dobânzi mai mici decât restul investitorilor.
Încolţite de investitorii care cer dobânzi tot mai ridicate pentru a le împrumuta, tot mai multe state europene se bazează pe cetăţeni pentru a-şi asigura finanţarea. Făcând apel la patriotismul populaţiei şi cu ajutorul unor campanii agresive de promovare, unele guverne din Uniunea Europeană reuşesc să obţină astfel sume semnificative şi, mai ales, la dobânzi cu cel puţin 50% mai mici faţă de cele cerute de pieţe.
Prin intermediul oficiilor poştale şi al sediilor băncilor comerciale, câteva state din zona euro vând din ce în ce mai multe obligaţiuni guvernamentale în sistem retail, direct către cetăţeni. Este cazul Irlandei, al Spaniei şi al Italiei, state privite cu neîncredere de investitori în contextul crizei datoriilor de stat care ameninţă să arunce UE iar în recesiune.
Ideea nu este una nouă
Practica nu este deloc una nouă, ci este folosită încă de pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial. Atunci, Statele Unite ale Americii au vândut „Obligaţiuni de Război", cerând populaţiei să contribuie la finanţarea efortului naţional.
Ministerul Finanţelor de la Roma a declarat la sfârşitul lunii octombrie că se lucrează pentru elaborarea unui mecanism prin care cetăţenii să poată cumpăra online, într-un mod cât mai simplu, obligaţiuni guvernamentale. Pentru Italia, vânzarea de obligaţiuni către cetăţeni nu este nimic nou - mecanismul se foloseşte de ani buni, însă este accesibil doar clienţilor băncilor comerciale. Obligaţiunile pot fi cumpărate doar de la sediile instituţiilor de creditare. De la începutul acestui an, statul a obţinut în acest fel 52 de miliarde de euro la o dobândă de 4%. Statul plăteşte acum aproximativ 7% pentru a se împ