Fără personal medical, indiferent câţi bani sau echipamente am avea, nu putem oferi servicii de sănătate, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Lucian Duţă în deschiderea Forumului Român de Sănătate, organizat de CNAS şi agenţia MEDIAFAX.
"Ne confruntăm cu un exod fără precedent al medicilor români şi cu o deziluzie din ce în ce mai accentuată a celor care rămân, legată atât de resursele de care dispun, cât şi de statutul lor social. Cred că unele dintre elementele cele mai importante ale reformei trebuie să se axeze pe recunoaşterea corectă a calificării medicilor, a competenţelor dobândite şi atât de necesare societăţii, a poziţiei sociale şi a relaţiilor interactive cu polii puterii, dar şi pe recompensare adecvată, materială şi nu numai a activităţii profesionale", a spus Duţă.
În opinia şefului CNAS, pentru a reforma sistemul trebuie modificate încă alte două componente esenţiale: relaţia pacient-medic-asigurător şi relaţiile între profesioniştii din domeniul sanitar.
Lucrările Forumului Român de Sănătate vor continua astăzi, la hotelul Howard Johnson din Capitală, începând cu ora 9.30.
În cadrul evenimentului vor fi abordate şi teme precum informatizarea în sănătate - instrument de modernizare a statului, dosarul electronic de sănătate şi prescripţia electronică -, proiecte naţionale, componente ale strategiei e-sănătate din România.
Alte teme vor viza cardul naţional de sănătate - mijloc de îmbunătăţire a gestionării resurselor financiare prin prevenirea fraudei, precum şi măsurile pentru o mai bună funcţionare a colaborării sistemului sanitar cu furnizorii de servicii medicale şi cu asociaţiile de pacienţi.
Evenimentul are loc în contextul în care Ministerul Sănătăţii doreşte introducerea asigurărilor private de sănătate, prin crearea unor case de asigurări particulare care să fi