Postul de televiziune France24 a difuzat marţi un reportaj despre şcolarizarea romilor realizat în satul Bărbuleşti, din sud-estul României, în cadrul unei emisiuni care promovează Obiectivele Mileniului pentru Dezvoltare, între care necesitatea educaţiei primare pentru toţi.
"România numără 2,5 milioane de romi. Guvernul a înţeles că fără educaţie, nu există integrare viabilă pentru această comunitate. Dar în practică, a lua drumul şcolii înseamnă adeseori a înfrunta o serie de noi probleme pentru familii", începe reportajul postului francez de televiziune.
Acesta este realizat în satul Bărbuleşti, unde "timpul pare că s-a oprit" şi unde drumul care duce spre centrul său este în aceeaşi stare ca la începutul secolului XX.
Reportajul se concentrează pe situaţia a două fete de etnie romă, Alina, în vârstă de 9 ani, şi sora ei Nina, de 12 ani, care se pregătesc să meargă la şcoală. După ce au alergat raţele, cele două fete se instalează la o masă improvizată pentru a-i scrie mamei lor, plecate în Franţa, o scrisoare. Alina se străduieşte să scrie câteva litere, după care exclamă: "Nu mai ştiu să scriu! Înainte de vacanţa de vară puteam, să fac litere frumoase, dar am uitat".
Mama lor a plecat în Franţa convinsă că cerşind pe străzile din Paris va putea să le asigure o viaţă mai bună celor două fiice ale sale. În urmă cu câteva luni, tatăl lor a murit într-un accident de maşină şi fetele sunt îngrijite în prezent de bunica lor, care se plânge că nu are ce să le dea să mănânce şi cu ce să le îmbrace.
Reportajul prezintă şi declaraţiile fostului primar al satului, Ion Cuţitaru, care urmează cursurile liceale într-o localitate învecinată şi care este convins că dând un exemplu personal îi va convinge pe semenii săi că educţia este singura şansă spre o mai bună integrare a romilor în societat