Senatul a aprobat o variantă modificată a taxei prin care producătorii de medicamente sunt suprataxaţi
ARPIM afirmă că modificările sunt bune pentru că vor duce la scăderea impredictibilităţii
APGMR spune că noua taxă se va aplica doar un trimestru, pentru că FMI discută cu Guvernul o altă variantă
Legea care instituie o taxă plătită de producătorii de farmaceutice pe medicamentele compensate, aşa-zisul clawback, a fost adoptată luni de către Senatul României, cu trei amendamente, 87% dintre senatori votând pentru corectarea acestei taxe, potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
Astfel, portofoliul producătorilor care nu plătesc taxa nu va mai fi eliminat din lista de medicamente compensate, iar neplata taxei să fie sancţionată cu penalităţi şi dobânzi.
A doua modificare presupune stabilirea unui plafon de plată de 10% din consumul anual de medicamente compensate, care va fi plătit de către producători. De asemenea, taxa nu se va mai aplica la preţul de vânzare al medicamentelor.
Sorin Popescu, preşedintele ARPIM, consideră că modificările aduse sunt foarte bune întrucât duc la scăderea impredictibilităţii, iar în bugetul sănătăţii vor intra anul viitor minimum 600 de milioane de lei în plus. "Statul are de câştigat de pe urma acestei noi taxe pentru că va colecta în plus 600 de milioane de lei, iar producătorilor de medicamente li se va asigura predictibilitatea de care au nevoie pentru a face afaceri în România", a declarat el, pentru Curierul Naţional.
ARPIM: Bugetul sănătăţii are nevoie de clawback
Cristian Luţan, director executiv adjunct al ARPIM, a declarat într-un comunicat de presă că decizia Senatului este una corectă. "Credem că este esenţial ca taxa clawback să poată fi implementată, pentru că într-adevăr bugetul sănătăţii are nevoie în acest moment de su