Ministrul olandez pentru afaceri sociale, Henk Kamp, va propune prelungirea cu doi ani a restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din ţara sa, transmite miercuri postul de televiziune olandez Nos, potrivit Agerpres.
Propunerea urmează să fie discutată în şedinţa de vineri a cabinetului.
Henk Kamp a fost cel care a restricţionat, de la 1 iulie, accesul românilor la joburile refuzate de alţi cetăţeni europeni, spunând că muncile din agricultură ar trebui ocupate de şomerii olandezi.
Fermierii olandezi s-au opus atunci decizie guvernului şi au atacat în instanţă hotărârea, dar au pierdut.
Toate aceste măsuri ale autorităţilor olandeze se înscriu într-o politică mai amplă ce ar trebui să pună presiune pe angajatori şi şomeri, pentru a creşte rata ocupării şi a reduce cheltuielile cu şomajul.
În septembrie, Olanda avea o rată a şomajului de 4,5% şi se plasa pe lcoul doi în topul UE, după Austria (4,4%), alături Luxemburg.
Numărul românilor înregistraţi oficial ca lucrători în Olanda a fost mereu redus. Anul trecut, aproximativ 3.000 de români au lucrat în agricultură şi horticultură.
Războiul lalelelor
Relaţiile dintre România şi Olanda s-au tensionat acum câteva luni, când autorităţile de la Haga au anunţat că nu susţin aderarea la spaţiul Schengen a ultimelor două state integrate în UE.
Chiar în ziua când reprezentanţii Ministerului imigraţiei din Olanda declarau că Executivul de la Haga se va opune aderării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, vămile române au fost luate cu asalt de inspectori trimişi de la Bucureşti să verifice transporturile de flori venite din Olanda, întrucât ar fi fost infestate cu o bacterie.
În momentul de faţă, Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Malta, Olanda, Austria, Luxembourg şi Marea Britanie restricţioneaz