Asociaţia medicilor britanici (British Medical Association, BMA) a cerut miercuri Guvernului să interzică fumatul în maşină, aşa cum se întâmplă în prezent în cazul locurilor publice, relatează AFP.
Asociaţia apreciază, pe baza studiilor ştiinţifice strânse pe acest subiect, că nivelul de poluanţi emişi de ţigări în maşină poate fi de 23 de ori mai ridicat decât într-un bar plin de fum.
Copiii şi bătrânii, ale căror sisteme respiratorii sunt mai fragile, sunt cei mai expuşi fumatului în maşină, unde spaţiul este închis.
British Medical Association a votat în cadrul congresului său din această vară în favoarea unei interdicţii totale a fumatului în maşină şi a cerut Guvernului să o pună în aplicare.
"În fiecare an, 80.000 de decese sunt cauzate de fumat în Anglia", a amintit medicul Vivienne Nathanson, din cadrul BMA.
"Cerem Guvernului britanic să ia decizia curajoasă de a interzice fumatul în vehiculele private".
Această propunere de lege introdusă de deputatul laburist Alex Cunningham şi care cere interzicerea fumatului în maşină în prezenţa unui copil urmează să fie analizată la 25 noiembrie.
Asociaţia profumat Forest critică o astfel de interdicţie, pe care o consideră un atac la adresa libertăţii individuale. "De ce nu, în curând, şi o interidicţie în casă?", a declarat ironic directorul asociaţiei, Simon Clark.
Premierul David Cameron s-a arătat reticent în trecut, explicând în faţa deputaţilor că deşi susţine interdicţia de a fuma în locurile publice, "nu se simte confortabil cu ideea de a interveni asupra a ceea ce fac oamenii în maşinile lor".
"Nu credem că legislaţia este modalitatea cea mai eficientă de a convinge oamenii să îşi schimbe comportamentul", a reacţionat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Mai multe provincii din Canada şi state din Australia sau Statele Unite, precum şi Africa